Wat is Beeldmerk?

Een beeldmerk is een belangrijk element van visuele identiteit dat wordt gebruikt om een merk, bedrijf of product te vertegenwoordigen. Het bestaat meestal uit een uniek grafisch symbool, icoon of afbeelding dat direct herkenbaar is en wordt geassocieerd met het merk. Beeldmerken spelen een cruciale rol in branding en marketing, omdat ze een krachtige visuele indruk achterlaten en merkherkenning bevorderen.

Het Belang van een Beeldmerk

Een beeldmerk is van vitaal belang om de volgende redenen:

 1. Merkherkenning: Een goed ontworpen beeldmerk maakt het merk gemakkelijk herkenbaar en onderscheidt het van concurrenten. Mensen kunnen het onmiddellijk associëren met een specifiek bedrijf of product.
 2. Memorabiliteit: Beeldmerken zijn vaak memorabel omdat ze visueel aantrekkelijk en eenvoudig zijn. Mensen kunnen ze gemakkelijk onthouden en herkennen.
 3. Consistentie: Beeldmerken zorgen voor consistentie in de branding, omdat ze op verschillende marketingmaterialen en platforms kunnen worden gebruikt, van visitekaartjes tot sociale media en billboards.
 4. Emotie en Identiteit: Beeldmerken kunnen emoties oproepen en een gevoel van identiteit en merkpersoonlijkheid overbrengen. Ze spelen een rol bij het vertellen van het verhaal van een merk.
 5. Differentiatie: In een competitieve markt kan een uniek beeldmerk een merk onderscheiden en aantrekkelijker maken voor consumenten.

Soorten Beeldmerken

Er zijn verschillende soorten beeldmerken:

 1. Abstracte Beeldmerken: Deze bestaan uit abstracte grafische elementen en symbolen die niet rechtstreeks een bestaand object of figuur vertegenwoordigen. Ze zijn vaak uniek en open voor interpretatie.
 2. Concreet Beeldmerk: Dit type beeldmerk maakt gebruik van herkenbare objecten, dieren of mensen om het merk te vertegenwoordigen. Voorbeelden hiervan zijn het Apple-logo (een appel) en het Nike ‘swoosh’-teken.
 3. Combinatiemerk: Een combinatiemerk combineert een beeldmerk met tekst, meestal de naam van het bedrijf of merk. Dit helpt bij het communiceren van de merkidentiteit en maakt het merk gemakkelijker te identificeren.
 4. Embleem: Emblemen zijn beeldmerken die zijn opgenomen in een gestileerd symbool of ontwerp, vaak in de vorm van een zegel of badge. Ze worden vaak geassocieerd met autoriteit en traditie.

Het Ontwerpproces van een Beeldmerk

Het ontwerpen van een effectief beeldmerk is een zorgvuldig proces dat de volgende stappen omvat:

 1. Onderzoek en inzicht: Het begint met een diepgaand begrip van het merk, zijn doelgroep en waarden. Ontwerpers moeten de kernboodschap en het gewenste imago begrijpen.
 2. Conceptontwikkeling: Ontwerpers creëren verschillende concepten en schetsen voor het beeldmerk. Dit omvat vaak het verkennen van verschillende visuele elementen en stijlen.
 3. Digitalisering: Geselecteerde concepten worden digitaal uitgewerkt met behulp van grafische ontwerptools. Kleuren, vormen en verhoudingen worden nauwkeurig vastgesteld.
 4. Feedback en aanpassing: Het ontwerp wordt besproken met belanghebbenden, en eventuele feedback wordt verwerkt. Aanpassingen worden gemaakt om het ontwerp te verfijnen.
 5. Finalisatie: Het uiteindelijke beeldmerk wordt gecreëerd in verschillende formaten en kleuren om aan de behoeften van de merktoepassingen te voldoen.

Toepassing van Beeldmerken

Beeldmerken worden op verschillende manieren toegepast:

 1. Logo’s: Beeldmerken worden vaak gebruikt als logo’s op de website, visitekaartjes, productverpakkingen, enz.
 2. Branding en Marketing: Beeldmerken verschijnen in marketingmateriaal, advertenties, en campagnes om merkherkenning te bevorderen.
 3. Social Media: Ze worden gebruikt als profielfoto’s en achtergronden op sociale mediaplatforms.
 4. Merchandise: Beeldmerken kunnen worden afgedrukt op merchandise zoals T-shirts, mokken en hoeden.
 5. Borduurwerk: Bedrijfsuniformen of merchandise kunnen worden geborduurd met het beeldmerk.

Het Belang van Consistentie

Consistentie is cruciaal bij het gebruik van beeldmerken. Het beeldmerk moet altijd op dezelfde manier worden weergegeven, met consistente kleuren en verhoudingen, om verwarring te voorkomen. Dit draagt bij aan een sterk merkimago en -herkenning.

Conclusie

Een beeldmerk is een krachtig visueel element dat de visuele identiteit van een merk vertegenwoordigt. Het speelt een essentiële rol bij merkherkenning, het overbrengen van merkwaarden en het onderscheiden van concurrenten. Het ontwerpen van een effectief beeldmerk vereist onderzoek, creativiteit en aandacht voor detail. Een goed ontworpen beeldmerk kan een blijvende indruk achterlaten en de merkbekendheid vergroten. Het handhaven van consistentie bij het gebruik van het beeldmerk is van vitaal belang om een sterk en herkenbaar merkimago op te bouwen.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229