Wat is CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem. Het is een softwaretoepassing of een reeks verwante programma’s waarmee gebruikers digitale inhoud kunnen creëren, bewerken en beheren, vaak zonder diepgaande technische kennis. Een CMS maakt het voor individuen en bedrijven gemakkelijker om een website te onderhouden door een interface te bieden die los staat van de complexiteit van onderliggende code. Populaire voorbeelden van CMS-systemen zijn WordPress, Joomla, Drupal en Magento.

Kernfuncties en Voordelen van een CMS

Een modern CMS biedt een reeks tools en functies die zijn ontworpen om het proces van digitale contentcreatie en -beheer te stroomlijnen:

 1. Gebruiksvriendelijke Editor: Een van de belangrijkste kenmerken van een CMS is de WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get). Hiermee kunnen gebruikers inhoud bewerken in een interface die lijkt op populaire tekstverwerkingsprogramma’s.
 2. Template-gebaseerd Design: Gebruikers kunnen kiezen uit vooraf gedefinieerde templates of thema’s, wat zorgt voor consistentie en professionaliteit in het ontwerp zonder de noodzaak van aangepaste codering.
 3. Media Management: Een CMS biedt tools voor het uploaden, bewerken en beheren van media zoals afbeeldingen, video’s en documenten.
 4. SEO-vriendelijke Tools: Veel CMS-systemen zijn uitgerust met SEO-tools die gebruikers helpen hun inhoud te optimaliseren voor zoekmachines.
 5. Uitbreidbaarheid: De meeste CMS-platforms ondersteunen plug-ins of extensies, waardoor extra functionaliteit kan worden toegevoegd volgens specifieke behoeften.
 6. Toegangscontrole: Een CMS biedt vaak mogelijkheden voor gebruikersbeheer, waardoor verschillende toegangsniveaus en -rollen kunnen worden ingesteld.

De voordelen van het gebruik van een CMS zijn onder meer tijdbesparing, flexibiliteit in design, gemakkelijke contentupdates, en de mogelijkheid voor meerdere gebruikers om inhoud te beheren zonder tussenkomst van een webdeveloper.

Overwegingen bij het Kiezen van een CMS

Gezien de veelheid aan CMS-opties op de markt, is het kiezen van het juiste systeem voor een specifiek project of bedrijf essentieel. Hier zijn enkele overwegingen bij het evalueren van een CMS:

 1. Gebruiksgemak: Afhankelijk van de technische vaardigheden van de eindgebruikers, is het belangrijk om een CMS te kiezen dat intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is.
 2. Flexibiliteit en Schaalbaarheid: Het CMS moet kunnen voldoen aan de huidige behoeften, maar ook schaalbaar zijn voor toekomstige groei of veranderingen.
 3. Veiligheid: Gezien de frequente cyberaanvallen op websites, is het cruciaal om een CMS te kiezen dat regelmatig updates biedt en bekend staat om zijn veiligheidsmaatregelen.
 4. Community en Ondersteuning: Populaire CMS-systemen hebben vaak een grote community van ontwikkelaars en gebruikers. Dit kan handig zijn voor het vinden van tutorials, plug-ins en oplossingen voor veelvoorkomende problemen.
 5. Prijs: Terwijl veel CMS-systemen gratis zijn (zoals WordPress), kunnen anderen licentiekosten hebben. Daarnaast kunnen de kosten voor plug-ins, thema’s en andere add-ons variëren.
 6. Integratie: Als er andere systemen (zoals CRM’s of e-commerce platforms) geïntegreerd moeten worden, moet het CMS dit ondersteunen.

In conclusie, een CMS is een krachtig hulpmiddel dat bedrijven en individuen in staat stelt om hun online aanwezigheid gemakkelijk te beheren en te optimaliseren. Door te begrijpen wat een CMS te bieden heeft en welke overwegingen belangrijk zijn bij het kiezen van een systeem, kunnen organisaties profiteren van efficiëntere workflows, betere websiteprestaties en een algehele verbeterde online ervaring voor hun gebruikers.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229