Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Het is een centraal onderdeel van het internet dat domeinnamen, zoals “example.com”, vertaalt naar IP-adressen, zoals “192.168.1.1”. Deze vertaling is noodzakelijk omdat computers en andere apparaten IP-adressen gebruiken om met elkaar te communiceren op het internet, terwijl mensen doorgaans domeinnamen gebruiken omdat ze gemakkelijker te onthouden zijn. Simpel gezegd, fungeert DNS als het telefoonboek van het internet, waardoor menselijke gebruikers en computers efficiënt kunnen communiceren.

Werking en Structuur van DNS

Het DNS-systeem werkt hiërarchisch en is verdeeld in verschillende niveaus:

  1. Root-servers: Deze vormen de bovenste laag van de DNS-hiërarchie. Er zijn 13 sets root-servers wereldwijd die de basisinformatie bevatten over alle top-level domeinen (zoals .com, .org, .net).
  2. TLD-servers (Top-Level Domain): Deze servers bevatten informatie over de domeinen die zijn geregistreerd onder een specifiek top-level domein. Bijvoorbeeld alle informatie over domeinen die eindigen op “.com”.
  3. Authoritative Name Servers: Dit zijn de servers die de daadwerkelijke DNS-records voor een specifiek domein bevatten. Ze weten bijvoorbeeld dat “example.com” overeenkomt met het IP-adres “192.168.1.1”.

Wanneer u een website in uw browser typt, gebeurt het volgende:

  1. De browser controleert eerst lokaal (in de cache) of hij het IP-adres van de aangevraagde domeinnaam al kent.
  2. Als dit niet het geval is, stuurt de browser een verzoek naar een DNS-resolver (meestal geleverd door uw internetprovider).
  3. Deze resolver vraagt dan de root-servers, die de resolver vervolgens naar de juiste TLD-server leiden.
  4. De TLD-server verwijst de resolver vervolgens naar de authoritative name server voor het specifieke domein.
  5. De authoritative name server geeft tenslotte het bijbehorende IP-adres terug, waarna de browser verbinding maakt met die IP en de webpagina laadt.

Belang en Veiligheidsaspecten van DNS

DNS is een cruciaal systeem voor de werking van het moderne internet. Echter, vanwege zijn fundamentele rol zijn er ook beveiligingszorgen:

  1. DNS Cache Poisoning: Dit is een aanval waarbij valse DNS-informatie wordt geïnjecteerd in de cache van een DNS-resolver. Hierdoor kunnen gebruikers onbewust worden omgeleid naar kwaadaardige websites.
  2. DDoS-aanvallen op DNS-servers: Omdat DNS-servers essentieel zijn voor het vinden van websites, kunnen aanvallen die deze servers overbelasten grote delen van het internet ontoegankelijk maken.
  3. Man-in-the-middle aanvallen: Dit gebeurt wanneer een aanvaller de communicatie tussen de gebruiker en de DNS-server onderschept en vervalst.

Om deze en andere bedreigingen aan te pakken, zijn er voortdurende inspanningen om DNS veiliger te maken. Een van de belangrijkste verbeteringen is DNSSEC (DNS Security Extensions). DNSSEC biedt geauthenticeerde en geverifieerde antwoorden in DNS, waardoor veel van de bovengenoemde aanvallen worden voorkomen.

In conclusie, DNS is het cruciale systeem dat het gemakkelijke gebruik van het internet mogelijk maakt, waarbij mensvriendelijke domeinnamen worden omgezet in IP-adressen die door machines kunnen worden begrepen. Hoewel het systeem enkele beveiligingsuitdagingen kent, evolueert het voortdurend om een veilige en betrouwbare service te bieden voor het wereldwijde web.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229