Wat is Duplicate content?

Duplicate content betekent dat dezelfde tekst of inhoud op meerdere plaatsen op het internet te vinden is. Dit kan zijn binnen één website of verspreid over verschillende websites. Denk bijvoorbeeld aan een artikel dat je op je eigen blog plaatst en vervolgens ook op een andere site. Voor zoekmachines, zoals Google, kan dit verwarrend zijn. Ze weten niet welke versie ze moeten laten zien aan mensen die zoeken. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen als je wilt dat je website goed gevonden wordt.

Hoe komt Duplicate Content voor?

Er zijn veel manieren waarop dezelfde inhoud op verschillende plekken kan verschijnen:

  1. Technische Oorzaken: Soms gebeurt het per ongeluk. Bijvoorbeeld, als je website met en zonder “www” ervoor dezelfde inhoud laat zien (zoals “www.voorbeeld.nl” en “voorbeeld.nl”).
  2. Kopiëren en Plakken: Iemand kan een mooi stukje tekst zien en dit kopiëren naar zijn eigen website. Of misschien gebruik je zelf een tekst meerdere keren op verschillende pagina’s van je site.
  3. Productbeschrijvingen: Als je een webwinkel hebt, gebruik je misschien dezelfde beschrijving die de fabrikant geeft voor een product. Andere webwinkels die hetzelfde product verkopen, gebruiken misschien ook die beschrijving.

Zelfs als het per ongeluk gebeurt, is het belangrijk om te weten dat zoekmachines zoals Google niet van duplicate content houden. Ze willen unieke en originele informatie tonen aan hun gebruikers.

Wat te doen aan Duplicate Content?

Het is belangrijk om duplicate content te voorkomen of op te lossen als het al op je website staat:

  1. Schrijf Zelf: Probeer altijd je eigen teksten te schrijven en vermijd het simpelweg kopiëren van teksten van andere websites.
  2. Gebruik Redirects: Als je weet dat dezelfde inhoud op meerdere plekken van je website staat, kun je een doorverwijzing instellen. Dit betekent dat als iemand een van de dubbele pagina’s probeert te bezoeken, ze automatisch naar de juiste pagina worden geleid.
  3. Vertel Google de Voorkeur: Je kunt Google laten weten welke versie van een pagina de belangrijkste is. Dit doe je met iets dat een “canonical link” wordt genoemd. Het is een beetje technisch, maar het helpt Google om te begrijpen welke pagina het moet tonen.
  4. Controleer je Website: Er zijn tools op het internet die je kunnen helpen te ontdekken of er duplicate content op je website staat. Deze tools geven je dan een overzicht van waar de problemen zitten.

In eenvoudige woorden, duplicate content is wanneer dezelfde tekst op meerdere plaatsen online staat. Het kan problemen veroorzaken met hoe je website wordt getoond in zoekmachines zoals Google. Het is dus goed om te weten waar duplicate content op je site staat en hoe je dit kunt oplossen of voorkomen.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229