Wat is EAN?

EAN staat voor “European Article Number”, hoewel het nu bekend staat als “International Article Number”. Het is een unieke code die aan producten wordt gegeven, meestal te vinden als een streepjescode op productverpakkingen. Als je ooit boodschappen hebt gedaan en je ziet de kassamedewerker een product scannen, dan leest de scanner de EAN-code van dat product. Deze code helpt winkels om snel te weten wat het product is, wat het kost, en andere belangrijke informatie.

Hoe is de EAN-code opgebouwd?

Elke EAN-code bestaat uit 13 cijfers. Deze zijn niet zomaar willekeurig gekozen; elk deel van de code heeft een betekenis:

  1. Landcode: De eerste paar cijfers laten zien uit welk land het product komt. Elk land heeft zijn eigen unieke code.
  2. Fabrikantcode: De volgende cijfers zijn specifiek voor de maker van het product. Grote bedrijven hebben meestal kortere codes omdat ze veel verschillende producten hebben, terwijl kleinere bedrijven langere codes hebben.
  3. Productcode: Deze cijfers zijn uniek voor het specifieke product. Twee verschillende soorten koekjes van hetzelfde bedrijf zullen verschillende productcodes hebben, bijvoorbeeld.
  4. Controlegetal: Het laatste cijfer is een soort veiligheidscheck. Het zorgt ervoor dat de hele code correct is.

Wanneer al deze cijfers worden samengevoegd, vormen ze de unieke EAN-code voor dat product.

Waarom zijn EAN-codes belangrijk?

Je zou kunnen denken: “Waarom hebben we deze codes nodig?”. Ze zijn eigenlijk heel handig, en wel om de volgende redenen:

  1. Snelheid: Met EAN-codes kunnen winkels producten heel snel scannen bij de kassa. Dit is veel sneller dan wanneer de kassamedewerker de prijs handmatig moet invoeren.
  2. Nauwkeurigheid: Door producten te scannen, worden fouten voorkomen. Het vermindert de kans dat de verkeerde prijs wordt gerekend of dat een product over het hoofd wordt gezien.
  3. Voorraadbeheer: Winkels kunnen met behulp van EAN-codes gemakkelijk bijhouden hoeveel van een bepaald product ze hebben verkocht en hoeveel ze nog op voorraad hebben.
  4. Informatie: Fabrikanten kunnen de EAN-code gebruiken om specifieke informatie over een product te geven, zoals ingrediënten, grootte of andere relevante details.

In simpele woorden, de EAN-code is als een vingerafdruk voor producten. Het is een unieke set cijfers die winkels helpt om dingen snel en nauwkeurig te doen, van het afrekenen bij de kassa tot het bijhouden van hun voorraad. Het maakt het leven voor zowel winkels als klanten een stuk gemakkelijker!

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229