Wat is Hyperlink?

Een hyperlink, vaak gewoon ‘link’ genoemd, is een verwijzing of verbinding in een digitaal document die, wanneer erop wordt geklikt, de gebruiker naar een ander deel van hetzelfde document of naar een ander document leidt. Dit kan een andere webpagina, een afbeelding, een video of een ander soort bestand zijn. Het is een fundamenteel element van het web, waardoor de informatie op het internet onderling verbonden en navigeerbaar is.

Hoe werken hyperlinks?

Laten we een beetje dieper ingaan op de werking van hyperlinks:

 1. Anker tekst: Dit is de zichtbare, klikbare tekst van een hyperlink. Bijvoorbeeld in de link <a href="https://www.voorbeeld.nl">Bezoek onze website</a>, is “Bezoek onze website” de anker tekst.
 2. Attribuut: In HTML wordt een link gemaakt met het <a>-element en het href-attribuut, waarin de URL (webadres) van de bestemming wordt geplaatst. In het bovenstaande voorbeeld leidt de link naar “https://www.voorbeeld.nl“.
 3. Soorten hyperlinks: Er zijn verschillende soorten links:
  • Interne links: Verwijzen naar inhoud binnen dezelfde website.
  • Externe links: Verwijzen naar inhoud op een andere website.
  • Download links: Verwijzen naar een bestand dat, wanneer erop wordt geklikt, wordt gedownload.

Waarom zijn hyperlinks belangrijk?

Hyperlinks zijn het bindweefsel van het internet. Hier zijn enkele redenen waarom ze zo cruciaal zijn:

 1. Navigatie: Links maken het voor gebruikers mogelijk om gemakkelijk van de ene pagina naar de andere te springen, wat een vloeiende en intuïtieve online ervaring creëert.
 2. Structuur: Ze helpen bij het organiseren van informatie op het web, waardoor gerelateerde pagina’s en onderwerpen met elkaar kunnen worden verbonden.
 3. Betrouwbaarheid: Door naar betrouwbare bronnen te linken, kunnen schrijvers en website-eigenaren de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van hun inhoud ondersteunen.
 4. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Links spelen een cruciale rol in hoe zoekmachines het belang en de relevantie van webpagina’s beoordelen. Websites met kwalitatieve inkomende en uitgaande links hebben vaak een betere positie in zoekresultaten.

In eenvoudige termen is het internet een groot web van links. Elke keer dat je van de ene pagina naar de andere gaat, gebruik je een hyperlink. Ze maken het web toegankelijk, bruikbaar en waardevol, en zijn een van de fundamentele bouwstenen waardoor het internet werkt zoals het doet.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229