Wat is No-index?

“No-index” is een instructie die aan zoekmachines wordt gegeven om een specifieke webpagina niet op te nemen in hun zoekresultaten. In andere woorden, als je niet wilt dat een bepaalde pagina van je website verschijnt wanneer mensen zoeken op Google, Bing of andere zoekmachines, zou je een no-index tag aan die pagina toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de pagina niet wordt opgenomen in de index van de zoekmachine, wat betekent dat het niet zal verschijnen in de zoekresultaten.

Waarom zou je No-index gebruiken?

Het gebruik van no-index kan in verschillende situaties nuttig zijn:

  1. Tijdelijke Inhoud: Als je pagina’s hebt die tijdelijke informatie bevatten (zoals een evenement dat al voorbij is), wil je misschien niet dat deze in de zoekresultaten blijven verschijnen.
  2. Dubbele Inhoud: Als je meerdere pagina’s met vergelijkbare of identieke inhoud hebt, kan dit problemen veroorzaken met zoekmachines. Door sommige van deze pagina’s te markeren als no-index, voorkom je dat ze concurreren met elkaar in de zoekresultaten.
  3. Privé of Vertrouwelijke Informatie: Je hebt misschien pagina’s op je website die je niet wilt dat de hele wereld ziet. Hoewel er betere manieren zijn om privé-informatie te beschermen, kan no-index een extra laag van privacy bieden.

Hoe gebruik je No-index?

De no-index instructie kan op verschillende manieren worden toegepast:

  1. Meta Tag: Dit is de meest gebruikelijke manier om een pagina te vertellen dat het niet geïndexeerd moet worden. Je zou een specifieke meta tag aan de HTML-code van de pagina toevoegen, die er meestal zo uitziet:
<meta name="robots" content="noindex">
  1. HTTP Header: Voor niet-HTML inhoud, zoals PDF’s, kun je een no-index instructie in de HTTP-header van een bestand opnemen.
  2. Robots.txt: Hoewel de robots.txt-bestand primair wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen welke delen van je site ze niet mogen crawlen, is het belangrijk op te merken dat het blokkeren van crawling niet hetzelfde is als no-index. Als je alleen een pagina blokkeert met robots.txt, kan deze nog steeds verschijnen in de zoekresultaten.

Het is belangrijk te begrijpen dat het gebruik van no-index een krachtig hulpmiddel is en met voorzichtigheid moet worden gebruikt. Het onjuist toepassen van no-index kan ertoe leiden dat belangrijke pagina’s uit de zoekresultaten verdwijnen, wat de zichtbaarheid en het verkeer naar je website kan verminderen. Daarom is het altijd een goed idee om advies in te winnen of grondig onderzoek te doen voordat je deze instructie toepast.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229