Wat is SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) is een digitaal certificaat dat de authenticiteit van een website verifieert en een gecodeerde verbinding tussen een webserver en een browser waarborgt. Wanneer een website een geldig SSL-certificaat heeft, wordt er een slotpictogram weergegeven in de adresbalk van de browser en begint het webadres meestal met “https://” in plaats van “http://”. Dit betekent dat de informatie die tussen de gebruiker en de website wordt verzonden, zoals creditcardgegevens of wachtwoorden, privé en beveiligd blijft.

Hoe werkt een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat maakt gebruik van wat we ‘asymmetrische encryptie’ noemen om gegevens te beveiligen. Laten we dit proces eenvoudig uitleggen:

  1. Verzoek om verbinding: Wanneer je een website bezoekt die beveiligd is met SSL, vraagt je browser om een beveiligde verbinding met de server van die website.
  2. Certificaatverificatie: De webserver stuurt een openbare “sleutel” en een kopie van het SSL-certificaat naar de browser voor verificatie.
  3. Authenticatie: De browser controleert of het SSL-certificaat betrouwbaar is (d.w.z. uitgegeven door een vertrouwde certificeringsinstantie en nog geldig is). Als alles in orde is, stuurt de browser een bericht terug naar de server.
  4. Versleutelde verbinding: De server reageert hierop door een digitale “handdruk” te initiëren, waardoor een unieke set sleutels wordt gecreëerd voor die specifieke sessie. Vanaf dit moment worden alle gegevens die tussen de browser en de server worden uitgewisseld, versleuteld.

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk?

Een SSL-certificaat biedt niet alleen beveiliging, maar het heeft ook andere belangrijke voordelen:

  1. Vertrouwen: Bezoekers en klanten zien dat je waarde hecht aan hun privacy en veiligheid. Dat slotpictogram kan het verschil betekenen tussen wel of geen aankoop doen op een e-commerce site.
  2. Ranking in zoekmachines: Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan beveiligde websites. Websites met een SSL-certificaat kunnen daarom hoger ranken in zoekresultaten dan sites zonder.
  3. Gegevensintegriteit: Met SSL worden gegevens die tussen servers en browsers worden verzonden, gecodeerd. Dit betekent dat zelfs als een hacker erin slaagt de informatie te onderscheppen, deze voor hen onleesbaar zou zijn.
  4. Authenticiteit: Een SSL-certificaat verifieert dat je daadwerkelijk communiceert met de website die je denkt te bezoeken en niet met een vervalste, schadelijke versie.

In een tijdperk waarin online veiligheid en privacy centraal staan, is een SSL-certificaat een must-have voor elke serieuze website, ongeacht of je persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt. Het installeren en onderhouden van een SSL-certificaat is een eenvoudige stap die een lange weg kan gaan in het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers en klanten.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229