Wat is WYSIWYG?

“WYSIWYG” staat voor “What You See Is What You Get”. Het verwijst naar systemen en programma’s die het mogelijk maken dat wat een gebruiker op het scherm ziet tijdens het bewerken of ontwerpen van een document, precies overeenkomt met hoe het eruit zal zien in de uiteindelijke output of bij de presentatie. Het concept is het meest bekend in de context van tekstverwerkers, websitebouwers en desktop publishing software, waarbij gebruikers in realtime kunnen zien hoe hun werk eruit zal zien wanneer het wordt afgedrukt of gepubliceerd.

De Voordelen van WYSIWYG

  1. Gebruiksgemak: Een van de grootste voordelen van WYSIWYG-editors is het gebruiksgemak. Gebruikers hoeven geen kennis te hebben van codering of complexe softwarecommando’s; ze kunnen eenvoudigweg typen, afbeeldingen invoegen of stijlen aanpassen en onmiddellijk zien hoe de wijzigingen eruit zullen zien.
  2. Tijdbesparend: Het direct zien van wijzigingen betekent dat gebruikers snel en efficiënt kunnen werken, zonder te moeten schakelen tussen bewerken en voorbeeldmodi.
  3. Toegankelijkheid: WYSIWYG-tools hebben de drempel verlaagd voor veel mensen om digitale content te creëren. Voorheen moest men HTML of andere coderingstalen leren om webpagina’s of gedetailleerde documenten te maken. Met WYSIWYG kunnen zelfs beginners professioneel ogende resultaten produceren.

Overwegingen bij het gebruik van WYSIWYG

Hoewel WYSIWYG-editors veel voordelen bieden, zijn er ook enkele overwegingen om in gedachten te houden:

  1. Beperkte Flexibiliteit: Terwijl WYSIWYG-editors zijn ontworpen voor gemak, kunnen ze soms beperkend zijn voor geavanceerde gebruikers die meer op maat gemaakte wijzigingen willen aanbrengen die de editor niet direct ondersteunt.
  2. Codekwaliteit: Sommige WYSIWYG-editors genereren automatisch code op de achtergrond terwijl je bewerkt. Deze code is niet altijd de schoonste of meest efficiënte, wat kan leiden tot tragere laadtijden of andere onverwachte problemen.
  3. Verschillende Weergaven: Hoewel het principe “What You See Is What You Get” het doel is, zijn er situaties waarin het eindresultaat er enigszins anders uit kan zien dan in de editor, vooral bij complexere projecten of wanneer de content op verschillende apparaten of browsers wordt bekeken.

In conclusie, WYSIWYG-tools hebben het gemakkelijker gemaakt dan ooit om kwalitatieve digitale content te creëren zonder de technische knowhow van codering of ontwerp. Ze zijn toegankelijk en intuïtief, wat ze ideaal maakt voor beginners. Tegelijkertijd is het belangrijk om bewust te zijn van hun beperkingen en te overwegen wanneer een meer geavanceerde tool of handmatige codering geschikter kan zijn voor een bepaald project.

Benieuwd waar wij je mee kunnen helpen?

Like to hear from you!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste updates en nieuwtjes!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Benieuwd hoe we samen jouw merk, bedrijf of organisatie nog sterker kunnen maken?
Stuur een mail naar hallo@tundra.nl
Of bel ons 0416 355 229